torstai 4. joulukuuta 2014

#96 Hevoset joulunavauksessa

Puumalassa joulun avaus oli siis 29.11. ja Jenny ja Elmeri pyydettiin vierailemaan siellä. Joulupukki ja muorikin pääsi hevoskyydillä sinne ja takasin. Heposia kävi paljon ihmisiä moikkaamassa ja ne osas käyttäytyä todella hyvin.



Elmeri jännittää aina kun sen vie jonnekkin, joten osattiin siihen sitten varautua tuollakin. Jenny ei enää onneksi stressaa vaikka ennen niin tekikin. Elmerillä meni maha ihan kuralle jännityksen takia ja tärisi paikanpäällä, mutta katse oli niin lempeä, käyttäytyi todella rauhallisesti ja fiksusti ja antoi nätisti ihmisten silittää päästä, vaikka ei yleensä siitä tykkää. Jenny käyttäyty kanssa tosi rauhallisesti ja nätisti. Hää vaa tönötti paikallaan ja söi, mitä nyt välillä vähän liikuskeli, kun alkoi olemaan tylsää paikallaan seisoskelu. Kun kuskattiin pukkia ja muoria niin hepat vähän jännitti kelloja mitä hyö soittelivat. Olivat kuitenkin sellasia, että ei ne ihan kilareita ollut saamassa. 

Tuli kyllä myös palautetta siitä, että miten uskalletaan viedä stessaava hevonen tonne, kun ei tiedä mitä keksii. Mutta sittenhän mihinkään tapauksiin ei voi viedä hevosia, koska niistä ei koskaan tiedä. Sanottiin myös yhdelle tapahtuman järjestäjälle, että ei luvata pomminvarmoja hevosia, jotka ei välitä mistään mitään ja hän sanoi, että se riski on otettava. Ja kaikki sujui onneksi hyvin, eikä sattunut mitään! Muuten kyllä varsinkin lapset olivat innoissaan, kun pääsivät heppoja rapsuttelemaan. 






Nytten tuli vähän erilainen postaus kun yleensä ja tavallista lyhyempi. Mitä tykkäsitte? 

Petra 

19 kommenttia:

  1. Kiva postaus vaikka lyhyt olikin :) Samaa palautetta antaisin minäkin mitä olette jo saaneet. Stressaavan/hermostuneen hevosen vieminen yleisötilaisuuksiin on todella riskialtista koska pienikin ärsyke voi laukaista pakoreaktion ja silloin voi käydä todella pahasti.
    Normaalisti tämän tyyppisissä tilaisuuksissa käytetään hevosia jotka ovat tottuneet ihmispaljouteen ja muihin koviin ääniin ja ovat tehneet näitä töitä paljon ja ne on opetettu siihen pitkällä kaavalla jottei mitään vahinkoa tapahdu.
    Kuvista huomaa miten hevoset ovat hikoilleet ja se tarkoittaa että ovat stressanneet todella paljon tai sitten tilaisuus on ollut niille fyysisesti todella rankka mitä epäilen.
    Muuten todella kiva idea mutta eikö löytyisi rauhallisia ja vakaita hevosia seuraavalle kerralle? Antaa näiden tehdä niitä hommia missä eivät stressaa ja mistä pitävät :)
    Terveisin Sofia

    VastaaPoista
  2. Tarkkaapa kuvista näkee :) Toinen hevonen ei hionnut yhtään eikä talvikarvalla tietenkään ole mitään tekemistä asian kanssa :) Mitä mahtaa tarkoittaa fyysisesti rankka?
    Nämä hevoset tulevat aivan varmasti edustamaan toistekkin. Yhden ihmisen mielipide tai no tämä toinen (ellei ole sama ihminen kyseessä tekatin sisällöstä päätellen ) ei ole niin ratkaiseva asia. Kuvista näkee miten nuo silmät lurpallaan ovat ja mutustaa heinää. Saatiin niin hyvää palautetta kymmeniltä ihmisiltä,jotta ei voi olla kuin tyytyväinen.
    Eipä taida näiltö kyliltä sen kummempia edustajia tilaisuuksiin löytyä. Tai jos löytyy niin eivät ole olleet innokkaita tällaiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori sanna jos petyt mut en oo minä kirjottanu tuota :P etkö sä oo vielläkää oppinu et mä voin kirjottaa omalla nimellä jos on kirjotettavaa. fyysisesti rankka tarkottaa et se ois keholle rankkaa, henkisesti rankka taas mielelle. Veikkaan et tarkottaa tuota tummunutta ja märän näköstä karvaa et on hikinen siltä se kyl näyttääkin.

      Poista
    2. Juu tiedän mitä on fyysinen ja jopa mitä on psyykkinen,mutta kun en tiiä mikä tästä sadan metrin kävelystä teki fyysisesti rankan....
      Jenny ei kyllä ollu hikinen missään vaiheessa. Sen kanssa onkin mukava reissata,kun ei enää stressaa. Elmohan oli hikinen jo kun näki kopin. Luulen,että monet ravurit kuvittelevat,että joka reissu kopin kanssa tehdään ikävälle raviradalle. Mukava onkin järjestää niille kokemuksia muualtakin.

      Poista
    3. Jouduin muokkaamaan kaikenlisäksi kuvia aika paljon, että sen takia on tummia läiskiä. Jenny ei ollut hikinen eikä stressannut. Pelkäs vaan sitä kulkusta ja oli kiire elmeri perään niin siksi ehkä siltä näytti.

      Poista
  3. lueppa tää Sanna uudestaan: "Kuvista huomaa miten hevoset ovat hikoilleet ja se tarkoittaa että ovat stressanneet todella paljon tai sitten tilaisuus on ollut niille fyysisesti todella rankka mitä epäilen."
    Itse ainakin ymmärrän tuon niin että hikoilu johtuu stressistä tai sitten se on ollut rankaa niille mitä sofia epäilee (kun tuommoisissa tilaisuuksissa ei yleensä tehdä mitään rankkaa vaan pelkästään kävellään pikkumatka)..
    Ja kun sinä olet niin MAHDOTTOMAN paljon tehnyt ravihevosten kanssa reissuja radalle niin sähän tietenkin tiedät että jokaisen ravurin mielestä se on todella kamala kokemus.. äläppä puutu sellaisille aihealueille mitkä ei sulle kuulu :)

    Petra, lukijat ei varmaan tiedä minkä verran olet kuvia muokannu.. kuvissa karva näyttää selvästi hikiseltä eikä pelkkä kävely tuolle matkalle laita hevosta hikoamaan edes talvikarvan kanssa
    btw, miksi ette korjanneet kylältä hevosten paskoja pois? en varmaan ole ainut joka ei halua kävellä kylällä hevosenpaskaan niinkun en koirankaan..

    VastaaPoista
  4. Hei, todellakin aivan omana itsenäni, Sofiana, olen kommentin kirjoittanut.
    Ei tarvitse suuttua jos kommentoidaan asiasta niinkun sen itse ajattelee. Hevoset näyttävät kuvissa hikisiltä ja tosiaaan kuvien muokkauksesta en voinut tietää.
    Bloggaaja itse on kirjoittanut että toisen hevosen maha meni sekaisin ja se viittaa ilkeästi stressiin.
    Nukkelis on aivan oikeassa siinä että jos peruskuntoista hevosta pelkästään kävelyttää (vaikka sillä olisikin kärryt/ratsastaja) ei sen pitäisi hiota vaikka talvikarva onkin. Muutenhan ne hikoiaisi myös pelkästään tarhassa kävelystä?
    Harmi jos ei sopivampia hevosia löydy tilaisuuksiin, ehkä kannattaa ennen seuraavaa kertaa käyttää hevosia paljon erillaisissa tapahtumissa jotta tottuisivat hälinään eivätkä enää välittäisi siitä tai stressaisi - se ei ole niille hyväksi.
    Itse tällähetkellä olen töissä pienellä ravitallilla Kuopiossa jossa kaikki ovat radalla kuin kotonaan (hevoset hiitataan kolme kertaa viikossa radalla, muuten maastoon hevosia varten tehdyllä ajopolulla tai hiekkateillä).
    Tietysti jos radalle menosta tekee niille ikävän kokemuksen alkavat ne pelkäämään ja stressaamaan sinne menoa ja voivat yhdistää kopin siihen - tämä taas on ihmisen vika, ei hevosen.
    Viimeeksi Vermossa olessamme hevoset melkein nukkuivat valjastuskatoksissaan, niin sen kuuluukin olla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en väittänyt,että KAIKKI hevoset pitävät radalle menoa ikävä. Elmerille se ilmeisemmin on, koska on käyttäytynyt siellä (sen muutaman kerran mitä siellä täällä ollessaan on käynyt) todella hermistuneesti. Joten sitä ei sinne enää viedäkkään.

      Kiitos mielipiteestä. Sainkin jo bloggaajalta kommentin,että vastaukseni oli liian äkäinen ystävälliseen sävyyn kirjoitettuun kommenttiisi :)

      Poista
  5. Todella typerää ja vastuutonta viedä hevonen jonnekkin missä se stressaa. Ja ei, hevosta ei todellakaan opeteta stressaaviin tilanteisiin vaan viemällä se tilanteeseen ja toivomalla parasta.. Olet typerä teini joka ei ajattele koskaan hevostensa parasta.

    VastaaPoista
  6. Aika laajasti väitetty,että ei ajattele KOSKAAN hevosten parasta?? Oliko tälle parempaa selitystä? Ja toiseksi mistähän sen etukäteen tietää missä se hevonen stressaa ja missä ei? Ja kolmanneksi voit kertoa kuinka se opettaminen tapahtuu niin ehkäpä typerä teini oppii jotain! T: typerän teinin typerä äiti!

    VastaaPoista
  7. Ja minä en ollu päättämässä että sinne se viedään t.typeräteini!

    VastaaPoista
  8. "Elmerillä meni maha ihan kuralle jännityksen takia ja tärisi paikanpäällä"

    ^ eikö tämä jo kerro aika paljon siitä että sitä hevosta ei tuollaiseen tilanteeseen viedä? Karkeana esimerkkinä paniikkihäiriöinen ihminen, ei sitäkään vaan viedä kauppaan ja ajatella "kyllä se vielä oppii olemaan panikoimatta!"

    Siedätys on oikea sana. Ja siedätys ei tapahtu hetkessä, jotkut ei opi siihen koskaan. Aluksi voisitte ajaa/ratsastaa/taluttaa keskustassa, ihan vaan pieni lenkki niin ettei edes kerkiä stressaamaan. Sen jälkeen pikkuhiljaa pidennätte lenkkiä, mutta aina on lähdettävä pois ennen kuin hevonen kerkiää stressaamaan. Muuten siedätys on aloitettava aina alusta.

    Ja kyllä, aika laajasti väitetty. Voisin korjata että ei lähes koskaan ajattele. Ratsastaa huonolla pohjalla, hyppää hevosella joka ei siihen ole valmis, perusratsastus ei ole kunnossa yms. Eikä tarvitse suuttua faktoista, vaan ota opiksesi. Lopeta esteiden hyppiminen siihen asti että perusratsastus on kunnossa ja hevosesi on siihen valmis. Äläkä ratsasta huonolla pohjalla.

    VastaaPoista
  9. sitä ei voi kuvasta sanoa onko pelto hyvä vai huono pohja.. tiedän moooooonta kenttää jotka on paljon huonompia pohjaltaa kuin pelto mutta siltä siellä ratsastuksesta ei sanota mitään kun se on THE kenttä ;) TIETENKIN pelto voi olla liukkaampi, mutta hokeilla selvitään siitä liukkaudestakin JA maastoesteratsastuksessakin mennään nurmipohjalla eikä kukaan valita :P
    t. Ninja/Nukkelis (en jaksanu kirjautua)

    p.s. Petra, ota tuo hiton robotti kysely pois -.-'

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missä olen väittänyt sitä peltoa huonoksi pohjaksi? Olikohan edellinen postaus (?) missä mennään tosi huonokuntoisella kentällä, vieläpä kisoissa.

      Poista
    2. Viimonen kommentti sulla on et "Äläkkä ratsasta huonolla pohjalla", luulin et viittaat normaaliin ratsastuspohjaan joka heillä on pelto etkä kerta käyntiin kentällä..

      Poista
    3. Itsekkin luulin, että tarkoitit peltoa. Kyseisellä keställä ei käydä usein Jennyllä ja Elmerillä. Ratsastan sillä vaan tallin hevosilla, mitä nyt välillä kisoissa käydään Jennyllä.

      Poista
    4. No eipä se peltokaan mikään hyvä ratsastuspohja ole.. Epätasainen, liukas ja pakkasella kova.

      Poista
    5. Ei olekkaan, mutta siinä mennän sitten kelin mukaan. Jos on liukasta niin mennään käytijuttuja tai mennään maastoon. Ja toi pelto missä mennään on melko tasainen ja hyvä, mutta ei tietysti pelto mikään paras ratsastuspohja ole, mutta kyllä siinä ratsastelee...

      Poista
  10. Mielipiteitä riittää sitten joka asiaan....hienoa :)
    Tässähän ei voi enää mennä maastoon yksin hevosella,kun se stressaa kun kaverit jäi tallille. Entäs ne,jotka jäi tallille...nekin stressaa.
    Mitä jos aamu tai iltaruoat on myöhässä? APUA...ne stressaa.
    Mitä jos laumaan tulee uusia jäseniä ja lauman hierarkia muuttuu? Stressiä.
    Jne. Jne. Jne
    Pitää itsekkin vissiin ottaa töistä loparit ku vähä stressaa....eiks se oo ihmisellekin vaarallinen? Jos niinkuin verrataa. ;)

    VastaaPoista

Toivon että kommenttien sisältö pysyisi postiivisena, eikä niiden olisi tarkitus loukata ketään. Loukkaavat tai muuten ärsyttävät kommentit poistetaan!

Kiitos kommentistasi! :)