maanantai 19. tammikuuta 2015

Koulua Elmerillä

Vihdoin ja viimein satte ihan tuoreita kuvia, ettekä mitään vanhoja, mitä täällä on yleensä näkynyt. Ratsastin siis Elmerillä eilen (eli sunnuntaina) ja oli tarkoitus mennä ihan perus koulutreeni.

Menin paljon ympyröitä, kiemurauria ja kasikkoja. Pitkään en voinut mennä, sillä pellolla oli sen verran paljon lunta, että siinä juokseminen on aika rankkaa. Alusta asti Elmeri oli ihan hyvä ratsastaa.

Kokeilin taas nostella laukkaa pariin kertaan. Oikeaan suuntaan ei tullut yhtään hyvää laukka askelta, mutta vasemmalle tuli jo monta askelta ihan laukan tuntusta laukkaa. Hyväähän se ei todellakaan ollut, mutta kiva huomata että ollaan päästy eteenpäin. Laukkaamisen jälkeen Elmeri tuppaa tekemään sen, että saattaa pysähtyä eikä liiku mihinkään, käynnistä ei mene raviin yms... avuille menee siis aivan kuuroksi. Potkimaan enkä mäiskimään tälläisissä tilanteissa ala vaan odotan hetken ja käsken sitten uudelleen. Jos se lähtee sitten eteenpäin tai raviin niin sitten kehun. Luulen, että tämä johtuu siitä, että Elmolle laukkaaminen on niin uutta ja jännittävää, että se menee siitä lukkoon. Osaisiko kukaan kertoa mistä tälläinen voi oikeasti johtua ja mitä tälläisessa tilanteessa pitäisi tehdä?






Tällästä kaahotusta on meidän laukka





Kiinnostaisiko varustepostaukset Jennyn varusteista? Niitä tulisi n.4-5 kpl ehkä? Ja jos kiinnostaa niin haluatteko ihan kuvina ja tekstinä vai videona vai kenties molempina? Kertokaa kommentti bloxiin!

Petra

4 kommenttia:

  1. ootko kokeillut mitä kaikkea sillonku pysähtyy eikä liiku? osaatko ennakoida pysähdyksen? Jos onnistuu niin laukan jälkeen (käynnistä) vaihda heti suuntaa ja heitä ohjat löysälle, kävele muutama askel, ohjst kasaan ja pyydä raville, sit taas voit jatkaa ns. alkuperäiseen suuntaan. tietty käynnistä ei raville ennenkun rento, ravista ei lopetus ennenkun rento. tälleen saat sen aivot taas raksuttamaan ja se ehkä lopettaa laukan jälkeen jumahtamisen. Jos tämä ei toimi niin sitten heti kun tuntuu et pysähtyy niin selästä alas ja taluttaen eteenpäin ihan vaik niin reippaasti et alkaa ravaamaan. Sit jos näistä jompikumpi alkaa sujua niin sit normi siirtyminen laukasta raviin ja siitä käyntiin jne. Mutta vasta sitten kun ei enää jumahda.. tietty jos saat jonkun kaveriks niin heti kun meinaa jumahtaa niin kaveri taluttamaan eteenpäin.. tuos semmoset tavat jotka oon ite kuullu joskus varsinkin yhden taavetti ponin kohdal toimineen, se jumahti kun siirty uralta pois.

    VastaaPoista
  2. Jotkut hevoset jännittävät laukkaamista sen vuoksi, koska ne eivät yksinkertaisesti sellaiseen pysty. Syy voi olla niinkin yksinkertainen, että ne pelkäävät kaatumista tai tasapainon menetystä. Jos hevonen ei liiku tasapainoisesti, aktiivisesti ja rennosti käynnissä sekä ravissa, miksi täytyisi laukkuuttaa? Näiden Lämminveristen kohdalla ne hevoset, jotka kaahottava laukassa on tasapainottomia laukkaamaan ja siksi ne nimenomaan kaahottavat. Aina ei riitä, että heppa laittaa nätisti pään kaarelle, jos kaikki muu on keskeneräistä - selän ja takaosan aktiivinen käyttö, tahti, tempo ja rentous. Tietty myös ne laukannostotkin vaikuttavat asiaan. Huonosta nostosta tulee huono laukka.

    Mulla on tallissa Lämminverinen. Se laittaa nätisti pään ja niskan kaarelle -> huijaa, välttää työntekoa. Heti kun itse reagoin tähän ja vaatin työntekoa, koko paketti paranee ja toimii. Jos en reagoi, ei se liiku askeltakaan oikein, tasapainossa, rennosti tai saati tahdikkaasti vaan kipittää. Näin on monia ratsastajiaan huijannut, että "kato miten hyvin meen, kun mulla on pää rullalla".. Naurettava otus. Mutta tosiaan, sen kun ratsastaa avuille oikein ja pitää huolen, että se pystyy tekemään vaadittuja tehtäviä (lihaskunto ja -voima sallii sen, osaamistaso) niin noutaa kyllä kuun taivaalta.

    Sitten tietty voi olla muita esteitä, jokin vamma tai lihasjumi, epäsopiva satula joka painaa (mun ongelmaselkäinen hevonen aikoinaan ei laukannut, sillä satula ammattitaitoisesta sovittajasta huolimatta alkoi painamaan edestä).

    Ei auta kuin kokeilla tuhat erilaista tapaa ja etsiä niistä se oikea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laukataan ehkä kerran kuussa nykyjään. Olen pyrkinyt juuri saamaan tasapainoa yms ravissa ja käynnissä. Elmeri ei kule kokoajan rehellisesti peräänannossa, mutta osaa kyllä senkin, kun ratsastaja vaan pyytää oikein. Laukka on parantunut jo jonkin verran siitä mistä lähdettiin, joten luulen, että treenillä sen saa kuntoon ja tosiaan kun ollaan laukattu vasta niin vähän, niin se on aivan vierasta juttua. Luulen, etä treenillä siitä saa ihan ok ja elmerillekkin mieluisaa.

      Poista
    2. Harva on seppä syntyessään, eikä siihen auta kuin harjoittelu sekä toistot toistensa perään :) Kyllä se siitä, usko pois. Puoli vuotta eteenpäin ja et enää muistakaan miltä laukka tähän aikaan näytti tai oli :)

      Poista

Toivon että kommenttien sisältö pysyisi postiivisena, eikä niiden olisi tarkitus loukata ketään. Loukkaavat tai muuten ärsyttävät kommentit poistetaan!

Kiitos kommentistasi! :)