keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Diivalla ratsastus

Eilen (30.6.) oli suunnitelmissa ratsastaa Diivalla. Kkuvia ei nyt oikein ole kun mutsi oli antanu kameran laturin lainaan ja kamerasta oli akku loppu. Arvatkaa suutuinko sille! Olisi ollut kuitenkin kiva saada kuvia kun Diivalla ratsastan.

Alussa ihan vaan käveltiin molempiin suuntiin pitkillä ohjila ja sitten otin ohjat tuntumalle ja ravailtiin molmempiin suuntiin. Vasen  kierros oli tosi paljon vaikeempi. Diiva punki kokoajan johoki suuntaan ja pysähteli. Syy voi olla myös kaverit jotka oli aidan toisella puolella. Toiseen suuntaan ei sitten ollut mitään ongelmaa. Typy ravas tosi nättiä ravia, eikä punkenut ollenkaan mihinkään suuuntaan.

Laukkaa otettiin ekaks vasempaan kierrokseen ja nousi ihan todella hienosti! Laukka oli tosi ihanaa istua ja Diiva malttoi laukatakkin pari ympyrää! Oikeeseen en saanut nostettua laukkaa ollenkaan. Se rupes loikkimaan ja juoksemaan sivuttain, jolloin meinas kaatua omiin jalkoihinsa. Mutsi kävi hakemassa sitten liinan, mutta sama asia jatkui senkin kanssa. Raviakaan Diiva ei sitten enää suostunut nostamaan, joten mutsi sitten talutti ja autto meidät kerran raville, jolloin sittenl lopetettiin.

Jännää miten iso ero voi olla noissa suunnissa, jos se siitä johtuu.


14 kommenttia:

  1. Vika voi olla sinussa. Et itse ole varma oikeaan kierrokseen ja se voi olla sinulle vaikeampi (tasapaino ei ole kunnossa), tällöin nuori hevonen jolla ei itsellään ole viellä tasapaino hallussa ja tarvitsee ratsastajalta tukea ja tasapainostusta ei uskalla kaatumisen pelossa laukata/ravata ja kieltäytyy liikkumasta ajatellen omaa turvallisuuttaan. Sama asia on esim. alamäkeen (loivaankin) ravaamisessa, jos ratsastaja epäröi ja ratsastajan tasapaino horjuu ei hevonen uskalla ravata mäkeä alas peläten kaatumista/kompastumista. Nuoren hevosen ratsastus ei ole sama asia kuin ex-ravurin tai kokeneen ratsun koska nuorelle hevoselle ratsastajan itse pitää osata luoda tasapainoa ja apu liikkeeseen. Siksi kannattaa aina miettiä tarkkaan kannattaako nuoren hevosen osto vai olisko sittenkin parempi jos ostaisi kokeneemman muttei silti ikäloppua? Toivottavasti ongelma kuitenkin selviää, edellinen omistaja voi varmaan asiassa auttaa, ainakin kysyä voi uskoisin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä ihan varma oikeaankin suuntaan ja tasapaino on kunnossa. Olen ennenkin Diivalla oikeaan suuntaan laukannut ja ravannut ja ei ole ollut näin hankala juttu. En kaipaa neuvoja siinä minkälaisen hevosen ostan, ostan juuri sellaisen kuin haluan :) jos sama ongelma jatkuu niin kysyn sitten valmentajalta/opettajalta/diivan entiseltä omistajalta. Kiitos kuitenkin kommentista :)

      Poista
    2. Aivan jos varsalla ratsastus ei mene ensimmäisillä kerroilla kotona putkeen pitäs miettiä oliko hyvä ostos :)))) Eiköhän tässäkin tapauksessa ole tiedossa,että kertaus on opintojen äiti ja hiljaa hyvä tulee :)

      Poista
    3. Missähän kohtaa mainitsin ettei ole hyvä ostos? varsan ostamista vaan kannattaa harkita tosissaan koska se ei ole helppoa, varsinkin jos haluaa kouluttaa varsan kunnolla ja suunnittelee tulevaisuudelle muutakin kuin maastoilua. Annoin vaan neuvon siitä miten oma tasapaino vaikuttaa nuoren hevosen käytökseen kun nuorella hevosella ei se oma tasapaino ole viellä täysin hallinnassa. Jos omia virheitä ei myönnä niin matka hevosen kanssa on lyhyt ja kivinen. Harva pärjää nuoren kanssa omin avuin, jossain vaiheessa neuvot tulee kyllä tarpeeseen vaikka nyt ei siltä tuntuisikaan. Jos sinä et pysty ottamaan kritiikkiä ja neuvoja täällä, kannattaa varmaan harkita mitä kirjoittaa. Netissä on idiootteja jotka pätevät asioista joista eivät mitään tiedä, mutta myös osaavia ihmisiä joiden sanat saattavat olla kolaus ylpeydelle mutta silti he puhuvat asiaa Ne vaan pitää oppia kuuntelemaan oikein :)

      Poista
    4. Pystyn kyllä ottamaan kritiikkiä vastaam, jossain raja menee kuitenkin. Itse olen varsan hankkimista kyllä miettinyt aika paljon aikasempaa mitä ehkä luulette. Itseäni ei haittaa vaikka Diivasta ei maasto hevosta kummempaa tulisikaan. Kuitenkin kun ikää tulee vähän enemmän aletaan käymään kyllä ihan ammattilaisen silmän alla. Minusta tuntuu, että kaikki nyt vähän ylireagoi tämän meidän ongelman. En usko että kyse on niin isosta asiasta mitä kaikki nytten luulevat.

      Poista
    5. Ongelma ei varmaankaan ole niin iso kuin kaikki luulee, mutta eikö se silti olisi hyvä korjata ennekun siitä tulee iso ongelma? :)

      Poista
  2. Annat itsestäsi todella nirppanokkaisen vaikutelman kommenteillasi.. en ole täysin varma ratsastustaustastasi mutta vaikka kävisi valmennuksissa ja tunneilla vakituisesti useampia vuosia ei silti pakosti riitä tasapaino ratsastamaan nuorta hevosta. En tarkoittanut kommenttiani pahalla, mutta nuori hevonen vaatii paljon tarkempaa ja tasapainosempaa ratsastusta hevosen oman tasapainottomuuden takia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minkälaisella ratsastajalla sitten sinun mielestä tasapaino riittää nuoren hevosen ratsastamiseen? Ihan mielenkiinnosta kysyn. :)

      Poista
    2. Näin jälkeenpäin luettuna tämä kommentti ei ole aivan niin kirjoitettu kuin ajattelin, en tarkoita ettekö pystyisi ratsastamaan nuorta hevosta, mutta kuten aikaisemmassa kommentissani kirjoitin: omat virheet pitää oppia tiedostamaan jotta ne voi korjata. Jos niitä ei korjaa, se tekee vaan hallaa hevoselle (ja ratsastajalle) ja tässä tapauksessa juuri sille nuorelle jolla ei ole viellä sitä vahvaa perustaa vaan imee kaiken opin itseensä juuri sillätavalla kuin ne sille opetetaan. esim. tuntihevoset eivät säikähdä jos ratsastaja tekee virheitä vaikkapa siinä laukannostossa, koska ne osaavat sen asian jo hyvin, mutta hevonen jolla se ei viellä ole vahvana pääkopassa ottaa oppia joka laukannostossa - tämä koskee myös ex-ravuria jolla laukkaa opetetaan. Huonot kokemukset jäävät hevoselle mieleen ja se voi muistaa ne seuraavalla kerralla.
      Se on hyvä että olet nuorta hevosta halunnut, mutta silti asenteesi neuvoja ja kommentteja vastaan on todella teinimäinen ja epäkypsä. Loukkaannut heti jos kommentti ei sinua miellytä ja nyt kun selasin nämä kommentit uudestaan niin en löytänyt mitään "vittuilevaan" sävyyn kirjoitettua vaan kaikki on jollain tavalla rakentavaa ja sellaista, josta voi oppia kunhan ne lukee avoimin mielin eikä ärsyyntyneenä.
      Miksi odottaa että hevonen on vanhempi, sitä ammattilaisella käymistä? Diiva on nyt 3 vuotias ja sillä voisi hyvin käydä vaikkapa kerran kahdessa viikossa valmentajalla/valmentaja teidän luona? Tai joku sellainen henkilö joka on ollut nuorten hevosten kanssa tekemisissä tai pitänyt tunteja, eihän sen tarvitse virallinen valmentaja olla vaan esim. vaikkapa tallinomistaja (lähes jokainen hevosihminen osaa katsoa istutko suoraa/vinossa, satulassa ja tukeudutko jalustimille. tätä ei välttämättä itse huomaa ollenkaan.)
      Itse tiedän kokemuksesta että kaveri tai äiti ei ole se hyvä vaihtoehto :D Kaveri ei kehtaa sanoa siitä mistä pitäisi ja äidin kanssa tulee aina riitaa, ainakin minulla :D
      Jotenkin en usko että sinulle kelpaa se, että Diivasta tulee vain pelkkä maastohevonen ja luulen että oikeasti sinäkin toivot pääseväsi sen kanssa kisoihin ja valmennuksiin, mutta taas ärsyyntyneessä mielentilassa mikään ei kiinnostanut ja kommenttisi oli tämä ;) Onnea hevosen kanssa, oma hevonen on aina se oma ja tiedän itse kokemuksesta (näin neljän hevosen jälkeen), että kaikki omasta hevosesta sanottu kolahtaa erilailla kuin hoitohevosesta, pitää vaan oppia lajittelemaan oikeasti ilkeät ja hyvät neuvot toisistaan
      Lue nämä kommentit niin monta kertaa kuin tarvitsee ennen kuin löydät niistä sen rakentavan ja auttavan sävyn ja mieti auttaisko ne pienet asiat teitä Diivan kanssa eteenpäin :) Niin, ja etsi joku auttamaan sinua hevosesi kanssa. Huomaat varmasti eron kun apuna on joku, joka kertoo mitä teen oikein ja mitä väärin ja näin voit soveltaa oppeja yksin ratsastukseenkin :)

      Poista
  3. Tietty ammattilaista kannattaa käyttää jo nyt ettei sitten lähde korjaamaan (mahdollisesti) väärin opetettuja juttuja myöhemmin.

    VastaaPoista
  4. Arjen Ninajailua blogin kirjoittajalla on kokemusta nuorista hevosista, laita ihmeessä hänelle viestiä ja kysy neuvoja nuoren hevosen kanssa. Kannattaa myös kysyä jos hän kävisi välillä ratsuttaa Diivaa. Lauran blogi ja kuvat kertovat puolestaan, että miten hyvin hän on saanut tuloksia aikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että välimatka on liian pitkä. Lähempääkin löytyisi ja ehkäpä tulossa käymään joku pv :)

      Poista
  5. http://ratsailla.blogspot.fi/2013/02/ajatuksia-nuoren-hevosen-kouluttamisesta.html?m=1

    Kannattaapi lukea. Oikein hyvä ja totuuden mukainen kirjoitus :)

    VastaaPoista

Toivon että kommenttien sisältö pysyisi postiivisena, eikä niiden olisi tarkitus loukata ketään. Loukkaavat tai muuten ärsyttävät kommentit poistetaan!

Kiitos kommentistasi! :)