sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Voihan yskä..

Lähdettiin perjantaina maastoon tarkoituksena mennä ihan reipas maasto ja saada Diiva hikoomaan. Heti ensimmäisellä ravipätkällä Diiva alkoi yskiä. Se veti pään joka kerta alas ja yskähti ihan kunnolla. Jatkettiin kuitenkin ravilla, sillä Diiva oli aika virtaisa ja innoissaan. Yskiminen kuitenkin jatkui. Jatkettiin sitten jonkin aikaa käynnissä ja annoin ihan pitkän ohjan, jotta Diiva saisi yskittyä kunnolla jos haluaa. Kävellessä se ei kuitenkaan yskinyt niin paljoa. Otettiin taas vähän ravia ja yskiminen jatkui taas, joten siirsin takaisin käyntiin ja käveltiin sitten loppumatka kotiin. Kotona tarjosin vettä, johon sekoitin sekaan pellavaa ja melassia. Diiva joi tämän oikein mielellään. Kertaakaan ei ysinyt kuitenkaan tallissa.

Eilen oli tarkoitus mennä kaikissa askellajeissa ja rakensin pienen ristikonkin, jota ajattelin mielenvirkistykseksi tulla parikertaa. Kuitenkin heti ensimmäisessä ravisiirtymisessä Diiva alkoi yskiä kunnolla, joten käveltiin hetki ja kokeilin uudelleen, jolloin yskiminen jatkui. Jätin homman sitten siihen, käveltiin hetki ja lähdettiin takaisin talliin. 

Siinä vaiheessa aloin ottamaan asian vakavasti ja aloin miettimään mikä mättää. Diivalla on ollut nyt maha aavistuksen löysänä, sillä neidin maha ei oikein tykkää esikuivatusta säilöstä, mitä on nyt tarjolla. Jännä sinänsä, sillä meillä on ollut "samaa" heinää kokoajan kun Diiva on ollut kotona ja maha on sen aina kestänyt. Nyt kun Diiva asui Virolahdella, oli sielläkin tarjolla säilöä, eikä sitäkään neidin maha kestänyt, joten syötettiin sitten kuivaa. Luulen kuitenkin, ettei yskiminen liity tähän heinään. 

Tallissa meillä ei ole mitään pölisevää, eikä missään pitäisi olla hometta, eli nämä eivät voi olla yskimisen syynä. Lämpöä ei ole, eikä Diiva ole räkäinen, joten en usko sen olevan vilustunut. Kyse on luultavasti sitten jonkinlainen hengitystieinfektio tai joku tämän tapainen. Tänään Diiva sai sitten valkosipulia ja inkivääriä, joista toivon olevan vähän edes apua. Jos tämä vielä jatkuu, on soitettava jo eläinlääkärille. 


Jouluaattoma otettiin tonttuilukuvia 


Katsottiin netistä erilaisia yrttejä niin mahalle, kuin hengitysteillekkin. Monia hyviä vaihtoehtoja löytyi, joten katsotaan jos jotain hankitaan. Diiva muuttaa kuitenkin Harjuun jo viikon päästä, joten omaa kuivaheinää ei viitsitä sille enää ostaa. Tämän vuoksi syötetään mm. maitohappobakteeria, sekä huomisestä lähtien kalkkia, jotta saadaan mahan pH arvo kuntoon, sekä maha rauhoittumaan. 

Kalkki olisi tarkoitus jättää ruokintaan myös pitempi aikaisesti ruokintaa, sillä se tasapainoittaa hevosen suoliston pH tasoa, joka on helposti liian hapan. Varsinkin säilörehu ja monet väkirehut ovat happamia, joka ei ole hyväksi hevosen suolistolle. Tarkoituksena on saada Diivan ruokinta nyt mahdollisimman emäksiseksi, jotta maha pysyy kunnossa. Sillä jos maha ei ole kunnossa, vaikuttaa se helposti myös koko hevoseen, sen suorituskykyyn ja olemukseen. Jotta hevonen pystyy antamaan itseltään parhaan suorituskyvyn, on myös ruokinnan oltava tasapainossa. 

Tälläisten asioiden parissa olen pyörinyt ja pohdiskellut viime päivät. Toivottavasti saadaan mahdollisimman nopeasti heppa takaisin treeniin, sillä Harjuun muuttaessa olisi tarkoitus päästä starttaamaan myös kisoissa :) 

                              Mitä tykkäsit postauksesta, kerro ihmeessä kommenteissa! 

2 kommenttia:

  1. Todennäköisesti hevosellasi on vain virus, on kiertänyt tänä syksynä tallit. Tulee juurikin yskä, ei välttämättä nosta lämpöä, jalat voi turvota ja maha löysänä. Voit toki helpottaa hevosesi oloa, mutta virus menee ohi sitten kun menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Harjussa tuntuu monet hevoset yskivän, joten on varmaan kulkenut vaatteiden mukana meidän tallille.

      Poista

Toivon että kommenttien sisältö pysyisi postiivisena, eikä niiden olisi tarkitus loukata ketään. Loukkaavat tai muuten ärsyttävät kommentit poistetaan!

Kiitos kommentistasi! :)