torstai 16. helmikuuta 2017

Työssäoppiminen ja koulutunti

Maanantaina alkoi pitkään odotettu, mutta myös pitkään jännitetty työssäoppiminen, jonka suoritan LauKan Ratsutilalla Savitaipaleella. Tänään minulla on menossa neljäs työpäivä ja hommat alkavat jo sujua! Täällä on todella opettavaista seurata miten eritavalla täällä toimitaan, kuin esimerkiksi Harjussa. Päivärytmit ovat varsinkin todella erilaiset. Itse asun viikot 10m päässä tallista vanhassa omakotitalossa ja viikonlopuksi menen aina kotiin. Aamulla talliin mennään seitsemältä, jonka jälkeen siellä käydään vähän pitkin päivään mm. hevosten liikutuksien, heinien jakamisen ja karsinoiden siivouksien merkeissä.

Diiva siis muutti myös tänne kyseiselle tallille ja on viihtynyt todella hyvin! Maanantaina ratsastin kevyesti ulkokentällä ja neidillä oli kolmen vapaapäivän jäljiltä virtaa todella paljon. Vieressä oleva talokin järkytti  neidin mieltä todenteolla, joten alku meni vähän hyppiessä ja pomppiessa sinne tänne... Virtaisuuteen vaikutti varmasti myös se, kun viimeaikoina ollaan aika paljon pyöritty vain maneesissa, sillä Harjussa ulkokenttää ei talvella huolleta ja koulun jälkeen olikin jo pimeää, joten maastoon meneminen ei oikein innostanut. Vaikkakin Diiva menee maastossa oikein kiltisti pimeälläkin. Tiistaina menin maneesissa kevyesti kaikki askellajit läpi niin, että Diiva tuntui kivalle ratsastaa. Alkuun neitiä jännitti katolta putoavat lumet, mutta tottui räminään melko nopeasti.

Eilen keskiviikkona osallistuin Diivan kanssa Karon tunnille, jossa oli meidän lisäksi neljä muuta ratsukkoa. Teimme aivan perus juttuja ja Diiva (ja myös minä) suoriutui tehtävistä yllättävän hyvin. Alkuun verkattiin itsenäisesti ravissa uralla, sekä ympyröillä ja volteilla, jonka jälkeen jatkoimme kentän keskellä olevalle neliölle, jossa alkuun ratsastettiin vain huolelliset kulmat, sekä tehtiin voltti aina S kirjaimessa. Tässä minun piti kiinnittää huomiota, että Diiva kääntyy hyvin ulkoavuilla, sekä suoristuu hyvin kahden ohjan väliin heti kulman jälkeen. Alkuun Diiva lähti helposti karteesta lapa ulkona, mutta muutamien toistojen jälkeen Diiva alkoi suoristumaan todella hyvin.



Tämän jälkeen lähdettiin tekemään niin, että siirretään hevonen käyntiin aina ennen L ja C päätyjen kulmaa ja siirretään takaosaa ulos kulmassa, eli ratsastetaan periaatteessa väistöaskelia. Oikeeseen kierrokseen Diiva veti saturnukset nenäänsä ja meni aivan lukkoon, joten muutettiin tehtävää meidän osalta niin, että tehtiin kulmaan pysähdys, josta käänsin sen ulkoavuilla, sekä johtavalla ohjalla seuraavalle neliön sivulle. Vasempaan suuntaan Diiva teki sitten parit todella hyvät väistöaskeleet! Sitten lisättiin vielä laukannosto väistönjälkeen, joka onnistui vasempaan kierrokseen todella hyvin, mutta oikeeseen kierrokseen laukannosto oli jotenkin todella hankala. Oikea kierros tuntuu olevan Diivalle paljon huonompi. Lopuksi jatkettiin niin, että tein aina C ja L päädyn kulmat ravissa, sekä laukkasin aina niiden välin. Tässävaiheessa Diiva innostui laukannostoista niin, että nostossa tunsin selkään miten se työnsi nostossa takaosalla, jolloin taas estuosa keveni ja nosto tuntui todella kivalle selkään!

Kuvat otettu silloin kun oltiin vielä Harjussa. Tunnilta en saanut valitettavasti kuvia..

Tässä välissä otettiin välikäynnit, jonka jälkeen lähdettiin tekemään väistöä pitkillä urilla, jonka jälkeen tullaan keskihalkaisijalle ravissa ja jatketaan taas käyntiväistöön toiseen suuntaan. Väistöissä tein pitkälläsivulla aina vain pariaskelta, jonka jälkeen suoristus ja sitten taas uusiväistö. Diiva teki välillä ihan tosi hyviä väistöpätkiä! Keskihalkaisijalla ravissa sain pari kertaa Diivan pidettyä todella hyvin suorana ja molemmilla ohjilla tasaisella tuntumalla. Välillä meinasi karata linjalta oikealle, mutta sain virheen korjattua hyvin pitämällä oikeaan pohkeen kokoajan lähellä. Loppuun ravattiin vielä keskiympyrällä ajatuksella saada hevonen menemään reipasta ravia eteen-alas.

Diiva on ollut nyt aivan SUPER! Se on ollut joka kerta todella kiva ratsastaa, sekä mennyt kivasti pohkeen edessä, mikä oli taas yhdessä vaiheessa meille iso ongelma, mutta on lähtenyt nyt onneksi korjaantumaan. Minun pitää itse muistaa olla kädellä kevyt ja tasainen eikä periaatteessa vetää ja rajottaa liikettä. Tästä suunta vain ylöspäin sekä mahdollisesti kohti kisakenttiä :)

Petra

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivon että kommenttien sisältö pysyisi postiivisena, eikä niiden olisi tarkitus loukata ketään. Loukkaavat tai muuten ärsyttävät kommentit poistetaan!

Kiitos kommentistasi! :)