perjantai 9. helmikuuta 2018

Piia Pantsun estevalmennus

Pitkästä aikaa yritän kirjoittaa teille jonkinlaista treenipostausta. Viime kerrasta kun on kertynyt jo varmaan puoli vuotta, joten ehkä alkaa jo ollakin sen aika! Valmennukset olivat tosiaan kahtena eri päivänä, joten niistä tulee myös kaksi eri postausta. Kummasti päästä häviää kaikki mitä tehtiin, sillä tuntuu siltä, että en muista enää mitä eilen tehtiin - apua!

Tiistaina mentiin aamulla klo 8.30 Nestori-halliin rakentamaan päivän tehtävää, jonka jälkeen laitettiin hevosten varusteet kuntoon. Vähän ennen yhtätoista haettiin hevoset ylös Ratsutalliin ja 11.20 oltiin jo maneesissa hevosten selässä kävelemässä.

Alkuun verryteltiin hevosia kevyessä ravissa, sekä laukassa kevyessä istunnassa. Melko nopeasti otettiin jalustimet pois ja työstettiin hevosia ravissa käyttäen apuna avotaivutusta, sekä voltteja. Jare työnsi todella helposti ulkolavan ulos, joten avotaivutus on todella hyvä liike sitä korjaamaan. En kuitenkaan saanut Jarea mielestäni tarpeeksi hyväksi. Piia sanoi monesti sitä, että minun pitäisi uskaltaa enemmän vaikuttaa ja ratsastaa, vaikkakin tuntui siltä, että jotain teen kokoajan hevosen selässä. Jare on kuitenkin niin herkkä hevonen, että helposti jää vain matkustamaan ja odottamaan, että hevonen tulisi itsestään tasaiseksi ja tasapainoiseksi ratsastaa. Verryteltiin hevosia vielä puomi - puomi linjalla pitkällä sivulla ensin ravissa ja sitten laukassa. Ravissa kiinnitettiin paljon huomiota siihen, että hevoset olivat oikeasti suoria, sekä pohkeen edessä. Laukassa ratsastettiin väli vaihdellen 6 ja 7 laukka-askeleen välillä.

Tämän jälkeen alettiin hyppäämään  ja tultiin jalustimet jalassa ensin pitkällä sivulla olevat puomit 6 laukalla, jonka jälkeen käännettiindiakonaali linjalle ravi lähestymisellä puomi - ristikko - 2 laukkaa ja okseri. Tämä tehtävä meni oikein kivasti, vaikkakin ensimmäisillä lähestymisillä Jare oli niin innoissaan hyppäämässä, että ajoittain oli hankaluuksia päästä tehtävään ravissa sisään. Kaarteissa huomasin jääväni todella passiiviseksi ja väin vain jalustimille keikkumaan, eli huomiota oli kiinnitettävä siihen, että muistin ratsastaa kaarteessa hevosen hyvin sisäpohkeen ympärille ja säilyttämään laukan rytmin.
Sellainen pläjäys eri värejä. Toivottavasti joku saa tästä selvän - en ole lahjakas piirtämään varsinkaan tietokoneella..:D Mustat viivat, joissa ei ole punasia pisteitä eli tolppia ovat puomeja

Äskeisen tehtävän perään lisättiin toisella pitkällä sivulla oleva okseri, joka ratsastettiin uralta vinolla tiellä nurkkaa kohti, jonka jälkeen käännettiin takaisin uralle ja hypättiin sama okseri toisesta suunnasta vinolla reitillä kohti kulmaa. Ensin tulimme pitemmällä reitillä, eli kiersimme linjalla olevat pystyt, mutta parin toistokerran jälkeen käännettiin jo ennen pystyjä. Tämä tehtävä sujui melko hyvin, välillä Jare pääsi vähän syöksymään kohti estettä, jolloin oli hankalampi saada hevonen nopeasti takaisin kiinni takaosan päälle kaarteeseen. Lyhyemmällä reitillä kerran tasapaino horjahti kunnolla ulospäin, kun käännös tulikin nopempaa kun osasin odottaa. Tämä taisin näkyä myös oheisella videolla.

          

Lopuksi lisättiin vielä rataan pysty - 13m - okseri - 13m - pysty linja, joka sujui melko hyvin. Väliin tuli 3 laukkaa, jonka sai kyllä sujua melko hyvin eteen. Käännettiin aina radan loppuun voltti diakonaalilla olevan puomin yli, jotta saadaan hevoset vielä kunnolla sisäpohkeen ympärille ja kuulolle.

Kokonaisuutena olen valmennukseen todella tyytyväinen. Istuntaa on korjattava vielä niin, että saan kantapään paremmin alas ja jalan vähän enemmän eteen, jolloin myös painopiste on paljon parempi, jonka ansiosta pystyn istumaan paljon paremmassa tasapainossa. Hypyssä jään helposti puristamaan polvella, jonka vuoksi taas kantapää nousee ja jalka valuu liian taakse. Piia sanoi monesti, että pitää uskaltaa ratsastaa ja vaikuttaa hevoseen, johon pitää nyt kiinnittää huomiota myös kun ratsastan yksin. Tajusin myös itse näin jälkikäteen, että jään helposti ratsastamaan liikaa kädellä ja korvaan sillä helposti jalan ja istunnan työtä. On tietysti ok hevosta pehmentää ja taivuttaa kädellä, mutta käden pitäisi olla melko hiljaa, paikallaan ja tarjota hevoselle kevyt tasainen tuntuma, kaiken muun työn pitäisi hoitaa istunta. Tälläistä pientä opeteltavaan, joka onkin sitten varmaan loppuelämän työ..:D

Postaus jäi nyt ilman kuvia, koska niitä en ole saanut vieläkään.. Toinenkin osa on vielä kirjoittamatta, saa nähdä mitä vielä sieltä asti muistan.. hups



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivon että kommenttien sisältö pysyisi postiivisena, eikä niiden olisi tarkitus loukata ketään. Loukkaavat tai muuten ärsyttävät kommentit poistetaan!

Kiitos kommentistasi! :)